Zevende Jagernath Lachmon Lezing
Tijdens de zevende Jagernath Lachmon Lezing heeft VHP Nederland de geboortedag van de legendarische leider mr. Jagernath Lachmon in een besloten kring herdacht. Na het openingswoord van drs. Soerin Mahesh ging minister Albert Ramdin in op waar Suriname anno 2020 staat en wat de verwachtingen zijn de komende vijf jaren.
In de afgelopen 45 jaar hebben wij kansen laten liggen, aldus Ramdin. Niet alleen vanwege de onafhankelijkheid maar ook door de staatgreep in de jaren 80 en de nasleep ervan heeft o.a. ervoor gezorgd dat goed functionerende structuren overboord zijn gegooid. Er is een toename geweest van politisering van het overheidsapparaat met als resultaat stilstand in de ontwikkeling van het land waardoor de Surinaamse bevolking sinds de onafhankelijkheid weinig welvaart heeft meegemaakt. Suriname moet nu daadwerkelijk werken aan zijn onafhankelijk met gelijke kansen voor een ieder, een duurzame samenleving wat vooruitkijkt met een goed bestuur en transparantie, een samenleving in termen van waarden en normen en saamhorigheid en een verbeterde reputatie wereldwijd, aldus de minister.
Professor dr. Jan pronk ging verder in op de onafhankelijkheid van Suriname en de rol die mr. Jagernath Lachmon hierin heeft gespeeld. Lachmon had altijd een accomoderende stijl van politiek bedrijven en had meerdere malen er vanaf gezien de eerste viool te spelen, ook als hem dat als leider van de grootste politieke groepering toekwam. Toen hem in 1980 als Statenvoorzitter de bevoegdheden uit handen waren geslagen koos hij voor een opstelling als, in zijn eigen karakteristieke bewoordingen, “buigende riethalm”: niet overgeven, wel meegeven, maar niet opgeven!
Dit jaar heeft het electoraat van Suriname opnieuw gesproken en gekozen voor democratie, de rechtsstaat en sociaaleconomisch herstel. Het is de zoveelste keer dat Suriname zich á la Baron von Münchhausen aan de eigen haren uit het moeras trekt. Voor de vijfde keer op een rij is een periode afgesloten en gehoor gegeven aan de roep om iets nieuws. Veel zal afhangen van het leiderschap van president Santhoki. Zal hij in de ogen van de kiezers geloofwaardig blijven? Zijn voorganger heeft de democratie verkracht, maar hij kan door persoonlijke rechtschapenheid, politieke oprechtheid te tonen en door boven de partijen te staan, voorkomen dat het electoraat zich van hem afwendt. Kan Nederland daarbij helpen? Ik hoop het, aldus Professor dr. Jan pronk.
Hierna volgde een levendige discussie met de panelleden Rita Rahman, Mr. Dr. Hugo Fernandes Mendes en professor dr. Ruben Gowricharn. De lezing werd voortreffelijk geleid door Rajen Budhu Lall en werd afgesloten met een dankwoord van de voorzitter van VHP Nederland mr. dr. L. Soedamah.