Bezoek President Santokhi aan NL
Na deelname aan de COP29 Klimaattop, in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku, is President Santokhi teruggereisd naar Suriname via Nederland. In Den Haag heeft het staatshoofd diverse ontmoetingen gehad met diasporavertegenwoordigers. Daarnaast heeft hij als VHP-Voorzitter overleg gehad met het Dagelijks Bestuur en de Kernvoorzitters van VHP-Nederland. In een uiterst constructief gesprek zijn afspraken gemaakt om de samenwerking met de VHP te intensiveren en hoe de verkiezingscampagne te ondersteunen. VHP Nederland zal een campagneteam samenstellen en deel uitmaken van het Landelijk Campagne Team (LCT) van de VHP.
Hoogtepunt van het bezoek van VHP-Voorzitter Santokhi tevens president van Suriname was een grote bijeenkomst met de diasporagemeenschap op vrijdag 15 november in Den Haag. Vertegenwoordigers van diverse diaspora-organisaties over heel Nederland waren hierbij vertegenwoordigd. De volledige bekostiging van het evenement lag in handen van een flink aantal ondernemers en organisaties uit de diasporagemeenschap in tegenstelling tot wat sommigen beweren.
In een goed gevulde zaal (300 personen) zette hij uiteen hoe de regering onder zijn leiding vanuit een penibele economische situatie, veroorzaakt door factoren als inadequaat voorgaand beleid en de covid-pandemie, gewerkt heeft aan stabilisatie en groei op macroniveau. “Het is de keuze geweest van het volk dat wij moesten samenwerken met andere partijen, en onder die omstandigheden hebben wij voor grote uitdagingen gestaan om het land weder op te bouwen”. Het in zee gaan met de IMF, waarbij veel ingrijpende maatregelen zijn getroffen ter verbetering van de economie, heeft vele zware offers gevergd van het volk. Wel is er geprobeerd de meest sociaal-zwakkeren financieel te ondersteunen. Met het einde in zicht van het IMF-Traject is het tijd om het volk meer terug te gaan geven. De regering moet de binnenlandse productie aanjagen, waarvoor al diverse maatregelen zijn getroffen. Tevens erkende de President dat er tijdens de beleidsuitvoering ook fouten zijn gemaakt, ontwikkelingen die anders gemoeten hadden.
De perspectieven ten aanzien van Oil & Gas waarvan de eerste inkomsten in het jaar 2028 verwacht worden zien er heel gunstig uit. Belangrijk is dat die inkomsten ten goede komen van het gehele Surinaamse volk, en het land moet hierop adequaat voorbereid worden. Inmiddels wordt er gewerkt aan opleidingen en faciliteiten voor Surinamers die in de Oil & Gas sector gaan werken. Voor de diasporagemeenschap zijn er veel mogelijkheden om ook haar bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land, maar er zijn ook de nodige “centjes” te verdienen door bijvoorbeeld vanaf januari 2025 obligaties van Staatsolie te kopen. Staatsolie heeft het kapitaal ook nodig voor te maken investeringen. De President doet nogmaals een beroep op de diasporagemeenschap om zich goed te oriënteren naar de mogelijkheden in Suriname en niet te wachten totdat anderen de “oliedollars” wegdragen. Suriname heeft u nodig!
Na het betoog van de president volgde een interactief gedeelte waarin de President in ging op een aantal vragen die de aanwezigen mochten stellen. Er werd door een student aan de TU Delft gevraagd wat de perspectieven zijn voor expats en diaspora die in de Oil & Gas sector willen gaan werken, waarop de President aangaf dat dat via Staatsolie geregeld is. Deze sector is veelbelovend en Suriname heeft veel ondersteuning nodig in de vorm van kennis en kunde waarbij diaspora een belangrijke rol kan spelen. Een andere vraag ging over hoe het ver zal gaan met betrekking tot de excuses gemaakt door de Nederlandse Staat voor het Slavernijverleden. De President stelde dat er recent hierover gesproken is met Premier Schoof van Nederland, die bevestigd heeft dat Nederland zich zal houden aan de gemaakte afspraken. De President benadrukte dat het ook van belang is dat de Nederlandse Koning in persoon in Suriname de excuses gaat maken. Een andere vraag ging over de persoonlijke belevening van de President met betrekking tot zijn inzet voor Suriname tot nu toe. Hierop antwoordde het Staatshoofd dat het beleid voeren op zichzelf als gesneden koek voor hem is maar dat het hem wel zwaar valt dat hij veel persoonlijke aanvallen over zich heen krijgt. Desondanks is hij zich bewust van zijn grote verantwoordelijkheid en blijft hij zich inzetten om verbetering te brengen in Suriname. Beleid maken en uitvoeren in een zware economische crisis dwingt soms tot het maken van bepaalde keuzes om het land te behoeden voor erger. Tegelijkertijd doet het pijn om te zien dat velen in het land het zwaar hebben. De President ziet en hoort de noden van het volk, maar de regering moet het doen met de middelen die er zijn. Het land kan het zich niet meer permitteren om van subsidies te leven met het gevolg dat de schuldenlast alleen maar groter wordt. Het zijn immers de volgende generaties die daarvoor zwaar zullen moeten boeten. Financieel-economisch is dat ook onder de gegeven feiten en omstandigheden onverantwoord. De President kan niet anders dan ook rekening houden met de schuldeisers en de voorwaarden van het IMF. Dat is een dagelijkse uitdaging die veel inzet vergt en de President heeft vertrouwen in de veerkracht van het volk.
De afsluiting van de bijeenkomst vond plaats onder het genot van een hapje en een drankje, tevens werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld om de President een handje te schudden en met hem op de foto te gaan.
Het evenement werd georganiseerd en gesponsord door o.a. VHP Nederland, Ambassade Suriname, Beweging 25 mei 2025, Stichting Women Society, Intervast, KMI Foods, Lachmi Vastgoed, Sunda Food Group, Bhadai Advocatuur, Sranang Fasi, Omega Security Services, Sharma groothandel, Radio Amor, Midnight Rotishop, en vele anderen. Wij danken hen voor hun bijdrage aan een zeer geslaagd evenement.
VHP Nederland Mediacommissie