Jordanië 2015
Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Jordanië. Een bezoek aan de volgende steden / streken:
1) Amman
2) Jerash
3) Ajlun
4) Madaba
5) Mount Nebo
6) Kerak
7) Petra
8) Wadi Rum
9) Aqaba
Dag 1: Vliegreis van Amsterdam naar Amman.
Dag 2: Amman – Jerash – Ajlun Amman. Al in de oudheid werd Amman, de hoofdstad van Jordanië, geprezen om haar fraaie ligging. Ze was gebouwd op zeven heuvels. Uit de Romeinse tijd dateert nog een fraai theater. Tijdens een stadsrondrit zie je de citadel. Ook kan je een bezoek brengen aan het kleine maar fraaie archeologisch museum op de citadelheuvel.
Het oude Jerash, geeft een prachtig beeld van de oude Romeinse bouwkunst. Uitstekend bewaard gebleven mozaïekvloeren, paleizen, tempels, triomfbogen en zuilengalerijen getuigen van de weelde die dit Byzanthijnse centrum ooit heeft gekend. In de straten zijn de sporen van de Romeinse strijdwagens nog te zien en zelfs vandaag is het rioleringssysteem van die tijd nog intact. Vervolgens ben ik doorgegaan naar het Arabische fort Ajloun. Op de weg hier naartoe reed ik door een gebied met pijnboombossen. Het fort van Ajlun speelde een belangrijke rol in de 12e eeuw bij het verdrijven van de kruisvaarders.
Ajloun Castle is een moslim kasteel uit de 12e eeuw, gelegen in het noordwesten van Jordanië . Het bevindt zich op het terrein van een oud klooster. Het kasteel gecontroleerde verkeer langs de weg tussen Damascus en Egypte .
Dag 3 Amman – Madaba – Mount Nebo – Kerak – Petra. Vandaag ga ik op weg naar wat ongetwijfeld het hoogtepunt van deze reis gaat worden: Petra! De reis gaat via de berg Nebo, Madaba en Kerak.
Het meest bekend en bekeken in Madaba is de 19de-eeuwse oosters-orthodoxe Sint Joriskerk waarin zich een 6de-eeuwse vloermozaïek bevindt die een kaart van Palestina voorstelt met aanduiding van de Jordaan, de Dode Zee en een deel van de Nijldelta. Een grondplan onder meer van Jeruzalem en Jericho is ook afgebeeld.
De Nebo wordt gewezen als de berg waarvan Mozes het beloofde land zag, zonder het zelf te mogen betreden. Het uitzicht is prachtig. Je ziet de Dode Zee en Jericho liggen en op een heldere dag zijn zelfs de contouren van Jeruzalem te zien.
Over de ‘Kings Highway’ (ooit onderdeel van de “zijderoute’) ga je verder zuidwaarts. In Kerak is een interessant kruisvaarderskasteel. Meer dan een halve eeuw hielden de kruisvaarders hier stand tegen Saladin, aanvoerder van het Arabische leger. In het kasteel is een museum met allerlei vondsten uit verschillende periodes.
Dag 4: Een bezoek aan Petra. Petra was honderden jaren de hoofdstad van het Nabateese rijk. De Nabateeërs waren een Arabisch nomadenvolk die – zo’n 2300 jaar geleden – hier hun hoofdstad stichtten. De stad was bijna onneembaar: beschermd door een ring van bergen en slechts bereikbaar via een nauwe kloof, de sig. Toen de Romeinen in het jaar 106 Petra veroverden, troffen zij een in zijn geheel uit de rood/roze rotsen uitgehouwen stad aan. Na een wandeling door de siq sta je plotseling oog in oog met de 40 meter hoge Khazneh, de schatkamer. Er zijn honderden monumenten in Petra. Tot de belangrijkste behoren het theater, de koninklijke graven, de poorten, een marktplaats, een tempel, een klooster en een obelisk.
Dag 5: Petra – Wadi Rum. Op deze dag heb ik eerst Little Petra bezocht. Deze bevindt zich naast Petra zelf. Daarna ben ik doorgereden naar Wadi Rum. Het woestijnlandschap van Wadi Rum wordt wel eens met dat van de Mars vergeleken. Het is een fascinerend, kleurrijk gebied met oude, droge rivierbeddingen en steile rotswanden. De film ‘Lawrence of Arabia’, inmiddels een klassieker, werd hier opgenomen. In deze historische film strijdt T. E. Lawrence samen met de Arabieren in de 1° wereld oorlog tegen de Ottomanen. Maar ook moderne films zoals ‘The Martian’ en ‘Star Wars’ zijn hier geschoten. Vervolgens rijd je naar het einde van de asfaltweg, naar het visitors centrum. Ik had een overnachting geboekt in Wadi Rum.
Dag 6 en dag 7: Wadi Rum – Aqaba. Na een overnachting bij de Bedoeïenen ben ik de volgende ochtend na mijn ontbijt doorgegaan naar Aqaba aan de Rode Zee. Aqaba is Jordanië’s enige open verbinding met zee en daarom belangrijk als havenstad. Daarnaast is het een aantrekkelijke badplaats, zeker in de winter wanneer de temperatuur er bijzonder aangenaam is. Het onderwaterleven van de Rode Zee is er schitterend, je vindt er de meest kleurrijke vissen en koralen. Hier had ik o.a. een glass boot excursie gedaan, de Aqaba museum bezocht en de stad verkend.
Dag 8: Aqaba – Dode Zee. In de loop van de ochtend verliet ik Aqaba voor een rit naar de Dode Zee, via Wadi Arava. Hier had ik een overnachting geboekt. In de Dode Zee kun je de unieke ervaring ondergaan om te drijven op het water. Je bent op het laagste punt op aarde: ongeveer 400 meter beneden zeeniveau!
De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld en ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever van Palestina en Israël. Deze waterspiegel blijft dalen. Het meer kreeg waarschijnlijk de naam Dode Zee omdat door de hoge concentratie van mineralen er geen direct zichtbare levende wezens in voorkomen (wel microscopisch).
Dag 10: Amman. Deze dag stond in het teken om de Desert Castles te bezoeken, de Abdallah moskee en een beetje te winkelen.
De Umayyad-woestijnkastelen, waarvan de woestijnkastelen van Jordanië een prominent deel uitmaken, zijn versterkte paleizen of kastelen in de toenmalige Umayyad-provincie Bilad ash-Sham. De meeste “woestijnkastelen” van de Omajjaden zijn verspreid over de halfdroge regio’s van het noordoosten van Jordanië, en nog een aantal in Syrië, Israël en de Westelijke Jordaanoever (Palestina). Op enkele uitzonderingen na voldoen de woestijnkastelen aan een algemeen model dat bestaat uit een vierkant paleis dat lijkt op Romeinse forten (“castra”), een badhuis, een waterreservoir of een dam en vaak een agrarische omheining. Sommige woestijnkastelen, bijvoorbeeld Qasr Hallabat of Qasr Burqu ‘, zijn herbouwd uit overblijfselen van eerdere Romeinse of Ghassanidische bouwwerken; andere zijn nieuwbouw. De functie en het gebruik van de gebouwen zijn tegenwoordig niet helemaal duidelijk, en de wetenschap heeft gesuggereerd dat ze mogelijk verschillende defensieve, agrarische, residentiële, recreatieve en commerciële doeleinden hebben gediend.
De bekendste – en tevens grootste – moskee van Amman is de King Abdullah moskee. De moskee is goed te herkennen aan de grote blauwe koepel. De moskee werd in opdracht van koning Hussein eind jaren tachtig gebouwd ter nagedachtenis aan zijn grootvader, koning Abdullah I.Het Islamitische Museum in de moskee heet een kleine verzameling foto’s en persoonlijke bezittingen van koning Abdullah I. Denk aan oud aardewerk, munten en stenen gravures.
Dag 11: Vertrek naar Amsterdam.