Geneve 2013
Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Genève:
1) Jet d’eau water Fountain
2) Flower clock
3) United Nation
4) Saint -Pierre Cathedral
5) Old Town
6) Mont Saléve view
7) English garden
8) International Committee of the Red Cross
9) The Reformation wall
10) Geneva’s Lakefront
11) CERN
Een bezoek aan Genève van 27 september tot en met 29 september in verband met de vondst van de Higgs boson. De overnachting vond plaats in het Transhotel. Op de dag van aankomst heb ik gelijk een rondleiding geregeld in het gebouw van de United Nations. Daarna heb ik de Jet d’eau water Fountain, de Flower clock en een musea Ariana bezocht.
Verenigde Naties: Genève is de belangrijkste zetel van de Verenigde Naties, op New York na. Het Palais des Nations was het hoofdkantoor van de Volkenbond, de voorloper van de VN, en werd gebouwd tussen 1929 en 1936. Ook in de eerste jaren was dit nog het hoofdkwartier van de VN, tot de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in New York klaar was. Nog steeds zijn veel belangrijke VN-organisaties in Genève gevestigd.
Het complex is alleen te bezoeken op afspraak en u moet zich legitimeren met een paspoort. Tijdens de een uur durende rondleiding kun je een blik werpen in de enorme centrale conferentiezaal (Salle des Assemblées) met plaats voor ruim 2000 afgevaardigden, en de Raadszaal (Salle du Conseil) waar vele vredesonderhandelingen plaatsvonden. Deze laatste zaal is gedecoreerd met imposante muurschilderingen over de strijd voor vrede. Verder zie je er vele kunstwerken en andere giften door landen van over de hele wereld, waaronder schilderijen, beelden, fresco’s, tapijten en gebrandschilderde ramen. De rondleiding eindigt met een film over het werk van de Verenigde Naties. Hou er rekening mee dat de rondleiding kan wijzigen tijdens grote bijeenkomsten. Controleer dit van tevoren.
Geneva Flower Clock: Genève wordt over de hele wereld erkend vanwege de traditie van het maken van horloges. Om deze eer te bewijzen, creëerde Genève de grootste klok ter wereld, gemaakt van bloemen. Geneva Flower Clock gemaakt in 1955, werd al snel wereldberoemd en is een van de belangrijkste attracties van de stad. Interessant is dat de klok er altijd anders uitziet omdat hij is gemaakt van verschillende bloemen die in verschillende tijden van het jaar bloeien.
Musea Ariana: Op het eerste gezicht is het Ariana Museum een architectonisch wonder in een schitterende omgeving. Het gewelfde plafond vol sterren en de gewaagde zuilengangen van de grote zaal verrassen de bezoeker van het weelderige paleis dat aan het einde van de 19e eeuw is gebouwd. Met een collectie van 27.000 items uit Zwitserland, Europa en het Midden- en Verre Oosten, en getuige van twaalf eeuwen keramiekkunst van de middeleeuwen tot de moderne tijd, is de Ariana een van Europa’s grootste musea die gespecialiseerd zijn in vuurkunst.
De Jet d”eau van Genève is voor de stad wat de Eiffeltoren voor Parijs is: een niet te missen symbool en icoon. Zichtbaar vanaf zowat overal, je zult het niet kunnen vermijden tijdens je verblijf in Genève. In de 19e eeuw maakte de stad een zeer snelle ontwikkeling door, waarbij de bevolking bijna verdubbelde. De waterbehoefte groeide exponentieel, dus de stad had geen andere keus dan een hydraulische installatie te bouwen in 1886. Maar toen de arbeiders van de fabriek ’s avonds de site verlieten, sloten ze de kleppen af, waardoor de druk groeide en de risico op schade groot werd. Om dit risico te beperken is er een veiligheidsklep gemaakt om het overtollige water af te voeren en zo de druk te verlagen. Deze veiligheidsstraal van water bereikte toen 30 meter hoogte en werd al snel gebruikt als een attractie en decoratief symbool.
Dag 2 stond in het teken van CERN. Allereerst heb ik een lokale markt bezocht. Daarna heb ik een kopje koffie gedronken in het “Friends cafe”, alvorens de CERN te bezoeken. Aan het einde van de avond heb ik de Saint-Pierre Cathedral bezocht.
CERN is een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Ongeveer 6500 wetenschappers (van 500 universiteiten uit 80 landen) werken aan experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. De experimenten worden uitgevoerd in een van de 6 deeltjesversnellers. Het doel van die experimenten is inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden.Het onderzoek wordt gedaan door deeltjesversnellers, waarmee men deeltjes met grote snelheid (bijna de lichtsnelheid) op elkaar laat botsen. Tijdens de botsing vallen de deeltjes uit elkaar in elementaire deeltjes zoals quarks. Op deze manier hoopt men theorieën te vinden die de 4 fundamentele krachten (elektromagnetische kracht, zwaartekracht, zwakke kernkracht en de sterke kernkracht) kunnen verklaren uit één elementaire kracht.
In augustus 2008 werd de Large Hadron Collider of LHC in gebruik genomen, de grootste deeltjesversneller ter wereld. Met die versneller hoopte men het higgsboson te vinden. Het higgsboson is een deeltje dat andere deeltjes massa geeft en was toentertijd het laatste nog niet waargenomen deeltje van het standaardmodel van de materie.
Door een fout in de elektrische verbindingen tussen enkele supergekoelde magneten van de versneller ontstond er een lek waardoor vloeibaar helium wegstroomde. Dit had tot gevolg dat er in totaal 53 magneten vervangen moesten worden. Al met al leverde dit een vertraging van een jaar op.Op 30 maart 2010 is het voor het eerst gelukt om de LHC op volle snelheid 2 stralen protonen op elkaar te laten botsen met een totale energie van 7 TeV (7 biljoen elektronvolt).
Op 22 september 2011 werd Einsteins relativiteitstheorie in de onzekerheid gesteld. Bij het CNGS-experiment, waarbij vanuit de LHC een neutrinobundel werd afgevuurd die 730 kilometer verderop in Gran Sasso (Italië) werd gemeten, leken de gegevens erop te wijzen dat de deeltjes sneller waren dan het licht. Omdat men geen fout in het eigen onderzoek kon vinden, verzocht men collega-onderzoekers uit de VS en Japan het experiment te herhalen.
Medio februari 2012 vonden wetenschappers toch een fout, namelijk in de apparatuur die gebruikt werd om de snelheid van neutrino’s te meten. Een fout in de aansluiting van een gps-systeem lag aan de basis van de onwaarschijnlijk hoge meetwaarden.Op 4 juli 2012 werd officieel aangekondigd dat er een nieuw deeltje (met een heeltallige spin ongelijk aan 1 en daarom mogelijk het higgsdeeltje) gevonden was.
In de tentoonstelling “Universe of Particles” kun je je over dezelfde problemen buigen die de fysici van CERN proberen op te lossen: als je bedenkt dat het hele universum is opgemaakt uit deeltjes, waar komen die dan vandaan? Waarom gedragen ze zich zo?
Op de tentoonstelling “Microcosm” kun je de enorme apparatuur die bij CERN door fysici wordt gebruikt ontdekken en hoe de hier ontwikkelde technologieën je dagelijks leven beïnvloeden. Daarnaast kun je ter plekke bekijken hoe deze reusachtige machine in elkaar zit.
Met een hoogte van 27 meter en doorsnede van 40 meter is het ongeveer net zo groot als de koepel van de Sint-Pieterskerk in Rome! De Globe of Science and Innovation is het voorlichtingscentrum van CERN voor haar werk op het gebied van wetenschap, deeltjesfysica, geavanceerde technologieën en hun toepassingen in het dagelijks leven.
De eerste verdieping van de Globe is een multifunctionele ruimte waar conferenties, filmvertoningen, workshops, tijdelijke tentoonstellingen, pers- en VIP-evenementen en diners kunnen worden gehouden. CERN biedt een jaarlijks programma van gratis openbare evenementen aan.
Dag 3: Deze dag stond in het teken van een bezoek aan de International Committee of the Red Cross. Daarnaast heb ik de Old Town, Mont Saléve view, English garden (25.000 vierkante meter en gebouwd in 1854) , The Reformation wall en de Geneva’s Lakefront bezocht, waarna ik later op de dag terugvloog naar huis.
Genève, geboorteplaats van het Rode Kruis, herbergt het enige museum dat aan het werk van Henry Dunant gewijd is. Het in 1988 geopende museum bevindt zich tegenover het Paleis van de Verenigde Naties en werd 2013 compleet vernieuwd. Het museum biedt een unieke kennismaking met de humanitaire hulpactiviteiten. De nieuwe tentoonstelling ‘humanitair avontuur’ is in drie thematische ruimtes opgedeeld, vormgegeven door internationaal gerenommeerde architecten uit verschillende culturele contexten: bescherming van de waarde van de mens (Gringo Cardia, Brazilië), herstellen van het contact met verwanten (Diébédo Francis Keré, Burkina Faso) en beperken van natuurgevaren (Shigeru Ban, Japan). Enkele hoogtepunten: Het register van het internationale agentschap voor krijgsgevangenen 1914-1923, dat uitgeroepen is tot UNESCO-Werelddocumenterfgoed. Met het spel ‘Wervelstorm’ kan men activiteiten oefenen ter voorbereiding op natuurrampen. Een interactieve chronologie biedt op negen aanraakgevoelige beeldschermen een terugblik op 150 jaar geschiedenis. Focuspunt ‘Heden’ geeft inzicht in de activiteiten van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan overal ter wereld.
De oude binnenstad van Genève, in het Frans Vieille Ville genoemd, is een oud doolhof van kleine straatjes en pittoreske pleintjes, vol huiselijke cafés, restaurants, galeries, musea en historische bezienswaardigheden, omzoomd door historische gebouwen versierd met prachtige metselwerkgevels. Je bent duizend jaar teruggevoerd in de tijd van het oude Genève.
Afgezien van de beroemde Sint-Pieterskathedraal, zijn de niet te missen plaatsen Maison Tavel en het oude arsenaal aan de voorkant, Place du Bourg-de-Four en The Treille Promenade. De hoogte van de oude stad is zo’n 25 meter hoger dan het meer, dus verwacht een kleine klim.
De Reformatiemuur staat in het Parc des Bastions en beeldt de belangrijkste figuren van de Reformatie uit in de vorm van enorme beelden . Centraal staan John Calvin, William Farel, Théodore de Bèze en John Knox. Aan de zijkanten staan degenen die de Reformatie over heel Europa hebben verspreid. In de muur gegraveerd, is het motto van Genève “Post Tenebras Lux” (Na duisternis, licht) een kernzin van de calvinistische filosofie. Bij de uitgang van het park ligt de Place de Neuve met zijn gebouwen gewijd aan kunst en cultuur.